Alleen een huis kopen. Hoe pak je dat aan?

Ben jij single? Je bent niet de enige! Wist je dat meer dan de helft van de Utrechters een éénpersoonshuishouden heeft? Daar knap je van op he! Er is grote vraag naar zogenoemde ‘single woningen’, helaas bestaat het huidige woningaanbod grotendeels uit grote eengezinswoningen en zijn de kleine appartementen vanwege de enorme vraag in korte tijd flink in prijs gestegen. Helaas kunnen we dat probleem niet zo voor je oplossen maar we kunnen we je wel tips geven over hoe je een huis kopen in de huidige markt het beste kunt aanpakken.

1) Is het financieel haalbaar?
Het is als single niet altijd gemakkelijk om een financiering op een huis te krijgen omdat je natuurlijk maar op basis van 1 salaris een hypotheek afsluiten. Wel is het zo dat je als alleenstaande een groter deel van je inkomen mag gebruiken. Laat je niet ontmoedigen: Maak gewoon een afspraak met een hypotheekadviseur en laat je adviseren over je mogelijkheden. Misschien krijg jij wel een aangename verrassing!

2) Eigen geld inleggen
Als jij een aanzienlijk bedrag van de bank kan lenen voor een hypotheek is dat natuurlijk goed nieuws. Nu is het zaak om een rekensommetje te maken. Hoeveel eigen geld heb ik nodig om een huis in die prijsklasse te kopen? Sinds 1 januari 2018 moet je de hele ‘kosten koper’ zelf betalen en kun je dit niet meer mee financieren. Kosten koper is ca. 5/6% van de koopsom, een flink bedrag. Zeker voor iemand die het alleen moet ophoesten. Heb je het bedrag niet op je spaarrekening staan maar wil je wel ontzettend graag zelf een huis kopen? Vraag dan in je omgeving of aan je familie of je (een deel van) het bedrag mag lenen.

3) Hoe ziet de toekomst eruit?
Voor al die praktische zaken hierboven is het belangrijk jezelf de vraag te stellen wat je toekomstplannen zijn. Soms niet altijd even makkelijk. Probeer de aankomende 5 jaar voor je te halen. Wil je nog gaan reizen? Heb je een vaste baan of wil je een carrière switch maken? Wil je vrijheid of wil je juist wat opbouwen? Een wijze les: Je kunt niet altijd voorzien wat de toekomst je brengt en het is zonde om maar af te wachten omdat in de toekomst misschien iets gaat veranderen. Bedenk je goed wat je nu op dit moment wil!

4) Wat als ik een partner krijg?
Word jij ook zo moe van de uitspraak: “Het is zonde om nu een huis te kopen, straks krijg je een partner en wil je samenwonen”? Mocht je hier zelf over inzitten, bedenk dan tijdens je zoektocht (naar een huis, niet partner;-)) dat je voor een huis gaat waar je ook nog samen kunt wonen. Denk jij nu: leuk bedacht maar dat is niet financieel haalbaar? Probeer een woning te kopen die ook weer makkelijk verkocht zal worden. En daarnaast: Je kunt niet alles overzien.

5) Alleen moeten beslissen
Als single heb je geen partner die meedenkt over allerlei moeilijke keuzes die op je pad komen als je een huis koopt. Denk aan je lijst van eisen, het regelen van je hypotheek, het onderhandelen, maar met name met de keuze ‘Is dit het huis voor mij?’. Het is best moeilijk om zo’n grote beslissing alleen te nemen. Het is fijn om iemand te hebben die je helpt bij het maken van de keuze om een huis te kopen. Maar wie zegt dat dat een partner moet zijn? Een goede vriend, een familielid of een aankoopmakelaar.

Van mijn klanten koopt een groot deel alleen. Zij ervaren mijn hulp als extra fijn (naast vrienden en familie) omdat ik met iedere bezichtiging mee ga, na afloop met je kan sparren over de vraag ‘is dit het huis voor jou’ en je natuurlijk ook kan vertellen wat ik het huis waard vind. Zo hoef je het niet alleen te doen!

In contact komen met Thomas

Waarom een aankoopmakelaar?

Tarief van Thomas

Meer blogs met aankoop-tips.

 

 

1 thought on “Alleen een huis kopen. Hoe pak je dat aan?

  1. Interessant dat je hier een artikel over schrijft. Dit is namelijk voor veel jonge mensen zonder partner best een probleem. Een vriendin van mij zou ook graag alleen een woning kopen, maar weet nog niet precies hoe ze dit kan doen. Fijn om te lezen dat het wel mogelijk is, ondanks een paar obstakels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wat voor hypotheek kan ik krijgen?

Voorbereiding is alles! Vandaar dat wij in ons proces altijd beginnen met de financiële check.

Meer informatie