Waar moet je op letten tijdens het bezichtigen? Ik vertel het je!

Ga je voor het eerst een huis kopen, dan ga je natuurlijk ook bezichtigen! Zo’n bezoekje duurt meestal een klein half uur. In deze hectische markt krijg je na een bezichtiging vaak weinig tijd om te beslissen of je het huis wil kopen. Dan is het natuurlijk hartstikke belangrijk om dat half uurtje goed te benutten. Waar moet je op letten? Ik vertel het je!
  1. Let op de locatie.
Ben je iets te vroeg voor de bezichtiging (of is de makelaar iets te laat;-)) loop dan alvast een rondje in de buurt. Of ga vóór je gaat bezichtigen alvast de locatie bekijken. Luister naar de geluiden in de omgeving, een drukke weg of een trein, wat is je uitzicht en waar zijn de winkels?
Een van de weinige dingen die je niet kunt veranderen aan een huis is de locatie en ligging. De buurt waar je in gaat wonen is voor veel mensen erg belangrijk. Soms kom je ook woningen tegen in een buurt waar je nog niet zo bekend bent. Wees niet te snel bevooroordeeld en ga eerst eens kijken met een open blik. Sommige wijken zullen je verrassen of worden steeds populairder, dan zou je wel eens een goede koop kunnen doen.
  1. Wie zijn de buren?
Ze zeggen wel eens “beter een goede buur dan een verre vriend”. Iedereen kan natuurlijk weer verhuizen maar het kan best belangrijk zijn om te weten wat voor mensen er in je buurt wonen. Of wie je directe buren zijn, zeker bij een wat ouder huis vanwege het contactgeluid. Misschien lukt het je wel om even door het raam te gluren van de buren. Sta je in de slaapkamer op de eerste verdieping? De uitgelezen kans om even te spieken in de omliggende tuinen. Heb je serieus interesse in het huis, dan zou je eventueel later nog eens bij de buren kunnen aanbellen om te vragen over de buurt en om ze natuurlijk zelf even te spreken.
  1. Bouwjaar en hun kwalen.
corrosie.jpg
Bekijk voor je gaat bezichtigen het bouwjaar van de woning en bedenk wat voor problemen dit kan geven. Wist je bijvoorbeeld dat woningen gebouwd in de jaren 50 vaak van mindere kwaliteit zijn? Na de oorlog was er een enorm woning te kort en is er in een enorm tempo erg veel gebouwd. Wist je dat er in de jaren 70 nieuwe technieken kwamen om betonnen vloeren te gieten en hier in sommige gevallen chloride in gebruikt werd wat later kan zorgen voor betonrot? Zo heeft iedere bouwperiode wel aandachtspunten. Heb je hier geen verstand van? Vraag het je aankoopmakelaar! Meestal is het verstandig om een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren als je het huis wil kopen.
  1. Open Huis? Blijf rustig! 
Voel jij je ook wel eens een sardientje in een blik tijdens het bezichtigen? De kans is groot dat de verkopend makelaar een open huis organiseert om iedereen een kans te geven en zodat de concurrentie elkaar kan zien. Probeer je tijdens de drukte dan te focussen op het huis en trek je niet te veel aan van al die mensen om je heen. Maak juist gebruik van het feit dat je langer hebt dan een klein half uurtje. Bedenk eerst maar eens of jij het huis zelf echt interessant vindt voor je je druk maakt om eventuele andere bieders.
  1. Hoe ga je het huis inrichten?
pijpelaatje2
In Utrecht vind je veel geweldige woningen met uitstraling, maar let op want deze huizen kunnen vrij smal zijn. Bedenk goed tijdens je bezichtiging hoe je het huis met jouw spullen gaat inrichten. Bezoek je een huis wat voor jou geen prettige indeling heeft, onderzoek dan de mogelijkheden om dit te veranderen. Denk aan het verplaatsen van de keuken of het verwijderen van een muur om een grotere ruimte te creëren. Hierover kun je goed sparren met je aankoopmakelaar.
  1. Stel de juiste vragen!
Probeer te achterhalen waarom de verkopers vertrekken. Stel vragen aan de makelaar over de buurt, de buren en het huis. Vraag of de verkopers verbouwd hebben en heb je zelf verbouwingsplannen? Dan kan je aankoopmakelaar meedenken over de haalbaarheid en over een kostenraming. Heb je echt interesse in het huis? Vraag naar de verdere procedure zodat je niet te laat bent.

 

Een hele rits om over na te denken in een half uurtje he? Vergeet niet stil te staan bij hoe het huis voelt. Zie je jezelf hier wonen? Voor nu, maar ook in de toekomst. Wanneer je mij als aankoopmakelaar inschakelt begeleid ik je tijdens de bezichtiging en het proces daarna. Je hoeft niks zelf te verzinnen. We gaan samen door het huis en jij houdt je vooral bezig met hoe het voelt en ik stel alle vragen. Meer weten?

 

Maak nu een afspraak!

Waarom een aankoopmakelaar?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat voor hypotheek kan ik krijgen?

Voorbereiding is alles! Vandaar dat wij in ons proces altijd beginnen met de financiële check.

Meer informatie