Help, de hypotheekrentes stijgen. Wat kan ik doen?

Het zal je niet ontgaan zijn: de hypotheekrentes zijn flink gestegen afgelopen maanden. Het gaat dan om stijgingen van enkele tienden tot een procent, in een korte tijd. Er wordt veel over gepraat en mensen worden zenuwachtig; waar stopt dit? Wat kun jij het beste doen: meegaan in deze hectiek, of rustig blijven wachten?

Wat is de oorzaak eigenlijk van de stijging?

We leggen hieronder in het kort uit waarom de rentes nu aan het stijgen zijn:


– De voornaamste reden van de stijgende hypotheekrentes is dat de Europese Centrale Bank de rentes heeft verhoogd. Voorheen leenden zij voor ‘bijna niks’ hun geld uit aan de grote hypotheekverstrekkers. De hyptoheekverstrekkers leenden het vervolgens weer uit aan jou, tegen een hele lage rente: zo’n 1 tot 1,5 %.

– De ECB deed dit met een reden: de economie stimuleren. Want, als iedereen meer geld gaat lenen, wordt er meer uitgegeven. Een huis kopen, een bedrijf opstarten, een auto kopen, noem maar op. Door al die uitgaven en investeringen, heeft de economie de laatste jaren een ontzettende boost gehad.

– De afgelopen jaren heeft dit goed uitgepakt maar de keerzijde van ‘goedkoop geld’ is inflatie; het ook weer niet te goed gaan met de economie want anders is ons geld niks meer waard.

– De ECB heeft daarom zijn rentes verhoogd en logischerwijs volgen de banken waar wij ons geld van lenen. Wanneer zij hun rente niet wijzigen, gaat dat ten koste van hun winst. Vandaar dat de hypotheekrentes nu aan het stijgen zijn. Ook speelt de oorlog in Oekraïne mee. Deze zorgt voor economisch onzekere tijden. Banken en grote bedrijven wachten daarom met investeren, wat uiteindelijk ook voor hogere rentes zorgt.

Jij wil nu een huis kopen, wat kun jij nu het beste doen?

Allereerst: rustig blijven, laat je niet gek maken. De rentes hebben effect op je leencapaciteit dus laat je allereerst goed informeren wat het voor jou persoonlijk betekent. Als je een hypotheek adviseur hebt kan die gemakkelijk voor jou bekijken wat de gevolgen zijn van de gestegen rente. Je hebt het geld nog niet geleend, dus je hoeft het niet uit te geven. Op basis van een nieuwe check kun jij bedenken hoeveel geld je wil uitgeven voor je nieuwe huis, namelijk wat je maandlasten kunnen worden. Je hypotheek adviseur kijkt niet alleen naar de rente maar kan ook spelen met andere variabelen: wat voor soort hypotheek wil je afsluiten, hoe lang wil je de rente vastzetten. Dit heeft namelijk ook allemaal effect op je maandbedrag.

Met andere woorden: kijk vooral naar het bedrag wat je straks gaat betalen. Qua rente weet je toch altijd pas achteraf of je een goede keuze hebt gemaakt of niet. Vind je de maandlast te hoog? Zet dan de rente wat korter vast. Of maak een mix door de rente wat langer, en wat korter vast zetten. Je hypotheekadviseur helpt je hier graag mee verder.

Ieder voordeel heb z’n nadeel

Wat je in het verleden zag, kan nu misschien weer gebeuren. Wanneer de hypotheekrente stijgt kan dat ook betekenen dat ook de spaarrente omhoog gaat. Om de (te) hard groeiende economie wat af te remmen, wordt geld lenen duurder. Om ervoor te zorgen dat mensen hun spaargeld niet (of minder) gaan uitgeven, kan het daarom zijn dat de spaarrentes gaan stijgen.

Daarnaast zijn de afgelopen jaren de huizenprijzen enorm gestegen. Een hogere rente betekent automatisch ook (ook al duurt dit soms wat langer) dat de prijzen, bij minder vraag, ook zullen dalen.

Wil jij hier meer over weten in een gesprek? Stuur ons een bericht!

hypotheekrentes stijgen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wat voor hypotheek kan ik krijgen?

Voorbereiding is alles! Vandaar dat wij in ons proces altijd beginnen met de financiële check.

Meer informatie